Nieoficjalna strona
Zespołu Szkół Publicznych 
w Międzyborowie

 

 

::  szkoła promująca zdrowie  ::  kontakt  ::



Strona główna

Międzyborów
Szkoła
Jubileusz
Dyrekcja
Nauczyciele
Samorząd
Rada Rodziców
Galeria
Autor
Linki


SZKOŁA

 ::  podstawy prawne funkcjonowania szkoły  ::  historia szkoły  ::  hymn  ::
::  szkoła podstawowa ::  gimnazjum  :: okoliczne szkoły w Internecie  ::
::  zajęcia dodatkowe na terenie szkoły  ::  szkoła promująca zdrowie  ::



Szkoła promująca zdrowie

 

zdrowy styl życia

higiena osobista i czystość otoczenia

aktywność ruchowa i czas wolny

bezpieczeństwo i pierwsza pomoc


Podstawowe zasady zdrowego żywienia

  • Jedzenie powinno być jak najbardziej urozmaicone. Codziennie powinno się spożywać produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, mięso), warzywa i owoce.

  • Jedzenie powinno sprawiać przyjemność.

  • Należy spożywać posiłki w ilości zapewniającej utrzymanie prawidłowej masy ciała.

  • Należy spożywać dużo warzyw i owoców - cztery, pięć razy dziennie. Dostarczamy w ten sposób odpowiedniej ilości witamin, minerałów i błonnika.

  • Należy ograniczyć spożycie pokarmów obfitujących w tłuszcze (szczególnie tłuszcze zwierzęce).

  • Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone, bogate w skrobię i błonnik.

  • Należy unikać spożycia słodyczy oraz ograniczyć spożycie soli.

  • Alkohol można spożywać od czasu do czasu w rozsądnych ilościach.

W komponowaniu codziennych, urozmaiconych posiłków pomaga korzystanie z piramidy zdrowego żywienia, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.


 

Piramida zdrowego żywienia

 

Mięso i zamienniki białkowe Mleko i produkty mleczne Owoce Warzywa Produkty zbożowePiramida zdrowego żywienia

Codziennie jedz co najmniej pięć porcji produktów zbożowych.

Zawarta w nich skrobia dostarcza energii mięśniom, a błonnik ureguluje pracę jelit.

Cztery porcje warzyw i trzy owoców zaopatrzą Twój organizm w wystarczające ilości witamin i składników mineralnych, a także błonnika.

Dwie szklanki mleka dziennie, z których jedną można zastąpić serem zapewniają odpowiednią ilość wapnia, a także dużo białka.

Pozostałą ilość potrzebnego białka dostarczy jedna porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa.

Unikaj alkoholu. Ograniczaj słodycze, podbroby, jaja i tłuszcze zwierzęce.

Zalecane są oleje roślinne i miękkie margaryny.